Uprawa Maksymalna/
zalecana dawka
środka dla
jednorazowego
zastosowania
Termin stosowania Maksymalna
liczba
zabiegów
ROŚLINY ROLNICZE
Pszenica ozima 0,6 l/ha Stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej 2 (co 20-50 dni)
Burak cukrowy Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 4 (co 7-30 dni)
Rzepak ozimy Stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia 2 (co 30-60 dni)
Kukurydza Stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone 2 (co 14-21 dni)
Ziemniak 0,5 l/ha Stosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu 4 (co 7 dni)
Marchew Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy 3 (co 7-30 dni)
Pomidor
(w gruncie)
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę 5 (co 5 dni)
ROŚLINY WARZYWNE
Ogórek
(w gruncie)
0,6 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt wielkość zbiorczą 3 (co 7 dni)
ROŚLINY SADOWNICZE
Jabłoń 0,6 l/ha Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 3 (co 7-14 dni)
Wiśnia Stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości 3 (co 7-14 dni)
Czarna
porzeczka
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 2 (co 7-30 dni)
Maliny Stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość 4 (co 7-30 dni)
Truskawki Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN
W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
ROŚLINY SADOWNICZE
Agrest 0,6 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 3 (co 7 dni)
Aronia
Borówka wysoka
Czereśnia Stosować 1-3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości 3 (co 7 dni)
Grusza 0,6 l/ha Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 4 (co 7 dni)
Śliwa stosować od fazy gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości 3 (co 7 dni)
ROŚLINY WARZYWNICZE
Brokuł
zwyczajny
0,5 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 3 (co 7 dni)
Burak ćwikłowy 0,6 l/ha Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 4 (co 7 dni)
Cebula 0,5 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli 3 (co 7 dni)
Cukinia 0,6 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 3 (co 7 dni)
Kapusta
pekińska
0,5 l/ha Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 3 (co 7 dni)
Papryka Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę 5 (co 5 dni)
Pietruszka Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 3 (co 7 dni)
Seler 3 (co 7 dni)

Bezpieczeństwo stosowania

Asahi SL zawiera w składzie związki fenolowe, które naturalnie występują w roślinach wchodząc w skład każdej żywej komórki roślinnej. Preparat nie posiada okresu karencji. Okres półtrwania preparatu wynosi od 1 do 7 godzin, zatem nie ma niebezpieczeństwa obecności pozostałości preparatu w produktach rolniczych nawet w przypadku stosowania bezpośrednio przed zbiorem.

Badania naukowe udowodniły pozytywny wpływ preparatu Asahi SL na aktywność mikroorganizmów glebowych, przez co mineralizacja substancji organicznej zachodzi szybciej. Dzięki temu rośliny mogą efektywniej wykorzystywać substancje mineralne zawarte w glebie przy zmniejszonym zagrożeniu wymywania nawozów do wód gruntowych. Ogólnie mówiąc Asahi SL jest bezpieczny w stosowaniu, bezpieczny dla środowiska i konsumentów spożywających produkty traktowane tym preparatem.

Powrót